Het kan zijn dat je bij de aankoop van een woning ervoor kiest om eerst een grondige renovatie te doen. Op deze manier kan je volledig je eigen ding doen en je huis opbouwen zoals je het zelf wil. Gaat het om een oudere woning, dan is de kans groot dat je echt alles moet vernieuwen, waaronder de elektriciteit en de zekeringkast. Het is aan te raden om enkel de zekeringkast zelf te vervangen op voorwaarde dat je hier voldoende kennis over hebt. Als dit niet het geval is, schakel je best een expert in die je hierbij helpt. Op het internet vind je heel wat gespecialiseerde bedrijven die je kunnen verder helpen. 

Waarom is een zekeringkast belangrijk?

Een zekeringkast wordt beschouwd als het hart van de elektrische installaties in je woning. Andere namen zijn ook wel verdeelkast of groepenkast. De term verdeelkast wordt ook vaak gebruikt omdat vanuit de zekeringkast alle stroom wordt verdeeld over de volledige woning. Het zorgt er onder meer voor dat het licht brandt als je op de schakelaar duwt of dat het strijkijzer begint op te warmen zodra je het in het stopcontact steekt. 

Een zekeringkast bevat niet enkel de verschillende zekeringen, maar ook enkele verliesschakelaars. Het is belangrijk dat deze zeker aanwezig zijn omdat ze voorkomen dat een eventueel lek ongemerkt blijft. Indien er gedurende lange tijd een lek is, kan er zich namelijk een kortsluiting voordoen en in het slechtste geval kan dit zelfs tot brand leiden. Zorg er met andere woorden dus zeker voor dat je zekeringkast op de juiste manier is opgebouwd om problemen te voorkomen. 

Tips voor de juiste plaatsing

Er zijn ook een aantal zaken waarop je moet letten als je een zekeringkast plaatst. Zoals gezegd, schakel je best een bedrijf zoals Elektramat België in wanneer je twijfelt over de plaatsing. Een van de belangrijkste regels is dat de kast op een vochtarme en droge plaats moet hangen, zoals de garage of de inkomhal. Bij een appartement is dit meestal in een van de gemeenschappelijke delen. 

Daarnaast moet een zekeringkast zo dicht mogelijk tegen de rooilijn hangen. De rooilijn is de lijn die de openbare weg scheidt van de private eigendom van iemand. Hoe dichter het bij de rooilijn geplaatst wordt, hoe goedkoper het zal zijn om deze te laten installeren. Het is namelijk de netbeheerder die je zekeringkast moet aansluiten. 

Andere belangrijke elementen waarmee je rekening moet houden is dat er geen waterleidingen boven of onder de kast mogen lopen. Hetzelfde geldt voor de gasmeter. Een laatste tip is dat de kast te allen tijde goed bereikbaar moet zijn. Zorg er dus voor dat de doorgang voldoende breed is en zet er niet te veel spullen voor.